24. januar 2022 kl. 11.28 - 16.25: Null grader og helt vindstille på ettermiddagen. Folkemøte om framtida til Dalsbygda skole på kveldstid (Dalsbygda Samfunnshus). Den diskusjonen har vi hatt før også, den første i desember 1987, den andre i månedsskiftet oktober/november i 1990 (se oppslag under i Hamar Arbeiderblad i 1987 og i Arbeidets Rett i 1990).

Hamar Arbeiderblad 9. desember 1987: Det er ikke aktuell politikk i Os å legge ned Dalsbygda skole. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti avviser rådmann Per Steigens tanke. Rådmannen antyder muligheten i sitt budsjettforslag. - Vi er nødt til å finne andre måter å spare penger på, hevdet politikerne.

Rådmann Per Steigens budsjett-framlegg resulterte i mye oppstyr ved Dalsbygda skole i går. Lærerne ristet på hodet av tanken, elevene skjønte lite av det hele. Men én ting visste ungene: - Det er i Dalsbygda vi hører hjemme!

Den første skoleholder tok fatt på sin gjerning i Dalsbygda for 240 år siden. Ungene i Dalsbygda trives på skolen. Presseoppstyret skjønte de lite av. Men en ting skjønte ungene: - Det er her vi hører hjemme! (Foto tatt i Dalsbygda Samfunnshus).

Arbeidets Rett onsdag 31. oktober 1990: - Jeg kan med sikkerhet si at det verken finnes politisk vilje eller evne til å redusere tilbudet ved Dalsbygda skole. Vi må finne andre måter å spare penger på, sa lederen i hovedutvalget for undervisning i Os, Bjørn Mikkelsen, da utvalget i går behandlet budsjettet. Her lå det forslag fra skolesjefen om å flytte 4. til 6. klasse fra Dalsbygda skole til Os. Et annet forslag om å legge ned musikkskolen. Begge forslag overlevde hovedutvalgsbehandlinga. Men, det var et dystert bilde som ble tegnet av kommunal økonomi, og at varige innsparinger må komme. Dalsbygdingene hadde mobilisert og stilte mannsterkt opp på møtet. Først var det tog fra Os-Torget til kommunehuset, før unge og gamle fylte opp møtelokalet til randen. - Det er ei god stund siden vi startet med åpne hovedutvalgsmøter- og dette er første gang vi har tilhørere. Og når de først kom, kom de til gangs, sa Mikkelsen.

Se oppslag i Arbeidets Rett fra møtet i Dalsbygda Samfunnshus på kveldstid mandag 24. januar 2022: https://www.retten.no/