5. mai 2015 kl. 08.00 - 18.30: En lang og begivenhetsrik dag sammen med Ingebrigt Storli fra Kvikne. Ingebrigt arbeider som fjelloppsyn i Kvikne Utmarksråd og som rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). Som redaktør for www.hognareinen.no og for bladene "Hognareinen" og "Villreinen" har jeg alltid et stort behov for bilder. Derfor spurte jeg om å få bli med Ingebrigt på en arbeidsdag i Forollhogna-området. Ingebrigt og hans arbeidsgivere etterkom dette ønsket, og her er noen av bildene fra fjellturen i dag. En stor takk til alle! Fotoutstyr: Canon 7D Mark II med kraftig zoom-linse (100 til 400 mm) pluss Canon G7X med zoomobjektiv.

Ved Svartsjøen på Kvikne jobbes det med ei informasjonsløsning. Til våren skal det settes opp ei sørsamisk jordgamme på stedet. Gammebyggingsekspert og sørsame Ingvald Jåma fra Follafoss skal lede arbeidet. Last ned artikkelen "Informasjon ved Svartsjøen" (side 54 og 55 i "Hognareinen 2014")

Våren er ei travel tid for både li- og fjellryper. Her ett av mange "lirype-ektepar". Se en annen "flottenfeier" (bildet under).

Både li- og fjellrypene kan havne på rødlista til Artsdatabanken (avgjøres til høsten). I "vårt" område så det sånn ut i dag.

Matpause på Enmolægeret i påvente av at været skal letne.

Nysgjerrige storbukker.

Ingebrigt er en trivelig kar og en dyktig oppsynsmann. Avgjørende i dag var å unngå å forstyrre fostringsdyrene.

Flittig bruk av kikkerten. Her har Ingebrigt oppdaget en flokk med fostringsdyr.

Vi observerte flere fostringshoper, men fra lang avstand. Avgjørende nå er at simler og nyfødte kalver får gå i ro.

Våren er ei kritisk tid for villreinen.

Sjøl om bildene er tatt på lang avstand, er det mulig å ta utsnitt som dette (kameraet har ei 20,2 megapixels bildebrikke).

Her et annet utsnitt.

Denne fostringshopen ligger i ro. Se den røde pila - og se bildet under.

Kongeørna venter og venter...

Flere mil unna fostringshopene svevde tre kongeørner. Utsnittet under viser to av ørnene.

Avlsprogrammet for fjellrev omfatter også Forollhogna. Her én av to fôringsautomater. LES MER

Her har fjellreven(e) i Forollhogna tatt i bruk et gammelt fjellrevhi. Det store spørsmålet er: Hva kommer til å skje? Last ned artikkelen "Fjellreven tilbake i Forollhogna" (side 58 og 59 i "Hognareinen 2014").