9. mai 2015: Vårtelling av ryper på linje 4 i Kjurrudalen. Sol og perfekte telleforhold for Stig Ole Henningsmo og Geir Østgårdsgjelten. Dette opplyser Stig Ole i rapporten til Dalsbygda Jaktlag:

"Vårens rype-sjekk på linje 4 i Kjurrudalen fikk vi (undertegnede og Geir Ø.), utført under flotte forhold nå i helga (lørdag 9.mai). Med fjellski og feller gikk det problemfritt opp fra Åslia, og nattefrosten gjorde føret upåklagelig. På turen opp Fjellkåsa og videre nordover i sida av Åslidalen skremte vi flere ganger i vei ryper som koste seg i vårsola, så dette lovet bra. Etter en god pause med utsikt over Kjurrudalssida slapp vi oss utover mot Bangengrabben og startpunkt sør på linje 4. På med GPS og av med hundebånd, og den første oppflukten var et faktum før sekken var på ryggen igjen! Etter noen hundre meter skjønte vi at dette nok var av de beste forhold vi kunne få for ryperegistrering på vårparten. Snø og barflekker om hverandre på hele linja og sol som varmet godt, gjorde sitt til at vi nesten ble overrasket over hvor ofte hundene kjente godlukta og bråsvingte mot den svake vinden.


Selv om det var lovende bra med rype i fjor høst, må nok de optimale forholdene ta litt av “æren” for det meget bra resultatet vi endte opp med.

17 oppflukter, 30 ryper fordelt på 13 par og 4 enkeltfugler, er faktisk av de aller beste resultatene på denne linja under vårtaksering av stamfugl!

Så da er det bare å håpe på at det blir forhold for å fostre opp mange store kull gjennom sommeren, –det svaret får vi i august....

God sommer!

Stig Ole"

Kart som viser oppfluktene på linje 4 (3472 meter lang): 17 oppflukter fordelt på 13 par og 4 enkeltfugler, tot. 30 ryper.

Samtlige bilder er tatt av Stig Ole Henningsmo.....

Se bilder fra tirsdag 5. mai 2015 (ryper og villrein)