Olbjørn Klepp

overlege, prof. dr. med.

Privatadresse: Sommerlystveien 25, N-7019 Trondheim

Kontortelefon 73 86 78 19, Telefax 73 86 78 21

Privat-telefon 73 93 18 62, Mobiltelefon (med Mobilsvar) 91 13 58 73 Telefonsvarer etter 20 sek.

E-mail adresse: Olbjorn.Klepp@medisin.ntnu.no

Trondheim 20/8-01

 

Feltleier Olbjørn Klepp i Mastukåsa ble ferdig med høsttakseringen av rype på sitt felt i Dalsbygda sist helg(19/8-01), og skriver blant annet følgende til undertegnede:

 

Redaktør Arne Nyaas

Dalsbygda

2550 Os i Østerdalen

 

 

 

"Augusttaksering av rype i Mastukåsa.

Takk for hyggelige kontakter omkring august-takseringen i Dalsbygda…..

Vi har lagt stor vekt på ikke å registrere sannsynlig samme ryper flere ganger (ryper som har slått seg ned nært oppflukt, og som påvises igjen). Kull er registrert som en episode/oppflukt, selv om det kunne bli flere hundearbeider pr. kull.

Hovedresultater:

Tilsammen 402 ryper ble registrert, i 73 enkelt-episoder Det var 105 voksne, herav registrerte vi 50 stegger, 49 høner og 6 uklassifiserbare voksne. Det var 297 kyllinger, altså 5.66 kyllinger pr voksenpar.

Hvis vi definerer "kull" som enten minst en kylling sammen med minst en voksen-rype, eller 3 eller flere kyllinger uten voksenfuggel, påviste vi 40 rypekull, herav 35 kull med 4 kyllinger eller mer. (Siste definisjon er mest sammenlignbart med våre takseringsnotater tidlig på 1980-tallet).

 

Supplerende opplysninger/synspunkter

Vi hadde svært gode forhold under takseringen, som foregikk dagene13., 14. og 16/8-01.

Vi tok en orienterende runde langs linje 3 og 2 lørdag 11/8, under regn og dårligere forhold. Vi fikk da et ganske nedslående inntrykk, med få, små og nesten bare omlagte kull. Det viste seg heldigvis at store, velutviklede kull satt høyere i terrenget. Rypene trykket tildels svært

hardt, og vi gikk helt sikkert forbi ganske mye ryper. Vi var spesielt forsiktig og unngikk utredning ved pipkylling-kull. I de hyggelig mange velutviklede kull var det vanskelig og tildels umulig å se forskjell på voksenfuggel og kyllinger. Vi har konservativt regnet med at steggen var med i disse store kullene, men dette stemmer ikke alltid. Vi fant en hel del enslige stegger lavt i terrenget, og i mange tilfelle er nok dette stegger som sitter igjen i revir (eller er "gressenkemenn"), men høne og kyllinger er dradd til bedre beitemarker i høyden.

Kyllingproduksjonen med 5.66 pr voksenpar er derfor et minimumstall.

Vi gikk stort sett med 3 hunder i slipp langs hver linje. Det fleste av hundene er svært rutinerte (og jaktprøve-premierte), godt kjente i Mastukås-terrenget, og forholdene for hundene var gode. Vi regner å har hatt en grundig taksering av linjene. Både ut fra kjennskap til hva selv gode hunder går forbi, og ut fra visuell kontroll av terreng-dekkning tidligere under GPS på hundene, samt bedøming av oppflukter i forhold til linjeavstanderne (se kartene), regner vi med at vi har registert 50% av de ryper som er i taksert område (over

skogbandet). Selv dette er sannsynligvis høyere andel enn det reelle.

Vi regner derfor med at det er størrelsesorden 800 ryper i taksert område av Mastukåsa. Det skal bli spennende å se hva man får ut av data-modelleringen med DISTANCE-programmet. Personlig er jeg nokså skeptisk til relevansen av denne modellering, gode fuglehunder kan like gjerne finne ryper i fristende kjerr 200 meter unna linjen, som at godt trykkende ryper like ved linjen blir registrert. Stort sett har imidlertid slike data-modelleringer stemt brukbart med vår tommelfingerregel om at hundene under gode forhold påviser 50% av rypene i taksert område..

Takserings-resultatene i år stemmer godt med den gode vår-bestand, og den oppgang vi generelt har sett de siste årene. Det er klart beste takserings-resultat siden vi begynte formell linjetaksering i Mastukåsa i1996. Vi må tilbake til våre mer uformelle registreringer i 1983 og 1985 for å finne samme antall ryper i Mastukåsa, konf. vedlagte søylediagram……"

 

SE ELLERS:

1) Rypeobservasjoner i Mastukåsa plottet inn på kartet (utarbeidet av Olbjørn Klepp)

2) Diagram over antall ryper og antall kull registrert under augusttaksering i Mastukåsa i årene 1982 - 2001

(utarbeidet av Olbjørn Klepp)