Olbjørn Klepp

overlege, prof. dr. med.

Trondheim 24/9-2002

 

Dalsbygda Jaktlag/Jaktsameie

v. form. Leif Ivar Østgårdstrøen

Dalsbygda

N-2550 Os i Østerdalen

 

 

 

Resultat og refleksjoner omkring rypejakta i Mastukåsa og Åslia 2002

Etter avtale med Gudmund Sr & Jr og Grete Semb, skriver jeg en felles fellingsrapport for de to terrengene nå siste jaktdagen.

Ikke uventet var det svært skjær rype, sikkert på bakgrunn av ekstremt tidlig løvfall, også på dvergbjørka. Særlig i Mastukåsa var det uttalt flokking av rype på toppene, og tendens til at bare enkelt-stegger satt igjen i revirene. Rypene trykket dårlig for hund, og de få som trykket for hund gikk ofte opp for tidlig til at jeger kom på skuddhold. Det ble derfor en relativt høy andel av stegger som ble felt. Samme tendens til skjær rype synes å gjelde store deler av Syd-og Midt-Norge. Jeg kan nevne at den meget erfarne vilt-forvalter Fredrik Ålerud observerte nøyaktig samme både i Sletthall-terrenget og i Meråker, -og av denne grunn så de ingen grunn til vingeprøver, fordi det ville gi feil bilde av kyllingproduksjonen. Enkelte norske rype-eksperter hevder at enkelt-stegger bør spares, - men så vidt jeg vet har skotske vilt-forvaltere motsatt syn, - at det er en fordel å la ungrypene slippe til i revirene. I likhet med den praktisk orienterte rypeforvalter Fredrik Ålerud har vi i liten grad spart på enkelt-stegger under rypejakta i september i Mastukåsa, - og etter 20 år er kyllingproduksjon og totaltall ryper i dette terrenget fortsatt blant de beste i Dalsbygda, og dermed i øvre norske divisjon generelt sett..

Resultat Mastukåsa;

Totalt skutt 58 ryper, alle lirype. Tre av rypene ble skutt langt utenfor taksert område. Dette skulle gi en fellingsprosent på 12.6% av observert bestand (461 registrert i august), evt. netto 12% hvis man ikke tar med ryper skutt utenfor takseringsområdet. Forutsatt at ca. 50% av relle bestand påvises under taksering, ble det således tatt ut bare størrelsesorden 6% av totalbestanden i Mastukåsa i år.

Resultat Åslia;

Totalt skutt 34 ryper, alle lirype. Fem av de 34 ble skutt langt utenfor taksert område ( i skogen like ovenfor Brøttet..). Dette gir total fellingsprosent på 34/252 = 13.5% av antall ryper registrert under august-takseringen, netto 29/252 = 11.5%. Også i Åslifeltet ble således bare størrelseorden 6% av totalbestanden tatt ut.

Totalt gikk vi 59 geværdager i de to terreng samlet, -nokså likt fordelt mellom Åslia og Mastukåsa, og dette resulterte altså i 92 ryper for de to terreng sett under ett.

Meget god stamfuggel-bestand til 2003?

Forutsatt at begge terrenger nå fredes resten av året, og en stipulert vinter-dødelighet på 50%, bør det bli igjen en svært solid stamfuggel-bestand til våren 2003. Dersom vi får gode registrerings-forhold under vår-takseringen i 2003, skulle det isolert sett registreres størrelsesorden 200 ryper i Mastukåsa og minst 100 i Åslia. Det skjer sikkert en del utvandring til nær-områder med lavere stamfuggel-bestand, -men uansett blir det en svært interessant vår-taksering i Dalsbygda i 2003. Dette bl.a. for å se om vinter-dødeligheten øker med så høy tetthet, både av ryper og av predatorer året etter et lemenår..

Vi observerte ingen smågnagere/lemen under jakta, og svært lite rovfuggel. Derimot nærgående røyskatter både i Åslia og på Brøttet (forsynte seg av proviant og ryper fra hyttene..).

- Håper det blir jakta på rev, og evt. fellefangst av røyskatt i Dalsbygda i vinter..!!

 

De beste hilsener,

Olbjørn Klepp

 

Kopi: Arne Nyaas, fam. Semb, øvrige jegere i Åslia og Mastukåsa, Johan B. Steen